Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Bűvészek és szkeptikusok

E-mail

2009. június 16. kedd, 18:00
Holcz Gábor és Rakonczai Máté

Világszerte bűvészek is segítik a szkeptikusok munkáját. Egy csalót a bűvész gyakran könnyebben leplez le, mint egy tudós. Valahol a bűvész is azt csinálja, mint a csaló, csak máshogy adja el. De ugyanúgy tudja, hogy hogyan kell kihasználni az emberek hiszékenységét, figyelmetlenségét.

De a tudósnak az a célja, hogy megértse a természet működését, és ezt az ismeretet elérhetővé tegye mindenki számára. A bűvész azonban nem fedi fel a trükk titkát kívülállók előtt. Előfordulnak súrlódások a nyíltságot, magyarázatot követelő szkeptikusok és a kenyerüket féltő bűvészek között. Vajon meggyőző-e, ha a "mágusok", parafenoménok elleni felvilágosítás során a szkeptikusok bűvészeket vonultatnak fel? Hol lehet, és hol nem várható együttműködés?

A Szkeptikus Társaság klubnapján erről beszélgetünk Holcz Gábor bűvésszel, mentalistával, akit többször láthattunk "felvilágosító" tevékenységet folytatni a médiában Uri Geller "A Kiválasztott" című sorozatának vetítése közben. Ugyancsak jelen lesz az említett sorozatban fellépő Rakonczai Máté mentalista is. Mi a különbség mentalisták és parafenoménok, mentalisták és bűvészek között?

Nem kell komoly jósnak lennünk ahhoz, hogy kitaláljuk: lesz itt bizony igazi mentalista mutatvány is! Világnézetükben megingott szkeptikusoknak orvosi ellátást biztosítunk.

Olvasnivalók:

 

A klubról készült felvétel:

&

 

1% - racionálisan

Fontosnak tartod a kritikus gondolkodást? A csalókkal, sarlatánokkal szembeni fellépést?

Adód 1%-nak felajánlásával

támogathatod a
Szkeptikus Társaság munkáját.

18125926-2-41

Helyszín


1088 Budapest Múzeum u. 7
(a Nemzeti Múzeum déli oldalán,
megközelíthető a Kálvin tér felől)Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!