Szkeptikus Társaság

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Facebook csoport felhasználói szabályzat

Nyomtatás PDF

Szkeptikus Társaság a FacebookonLegutóbbi frissítés: 2014.11.13. 12:00

A Szkeptikus Társaság Facebook csoportjának elérhetősége: https://www.facebook.com/groups/szkeptikus.tarsasag/

A Szkeptikus Társaság Facebook-csoportja nem azonos a Szkeptikus Társasággal. Az itt fórumozók túlnyomó többsége nem egyesületi tag. Lehetnek éppen szimpatizánsok, de olyan személyek is, akik vitatkozni kívánnak az előbbiekkel. Ennek megfelelően az itt olvasható vélemények nem feltétlenül tükrözik a Szkeptikus Társaság álláspontját.

Ezt a FB csoportot azonban a Szkeptikus Társaság hozta létre, ezért a létrehozók jogot formálnak az itt zajló viták irányítására, kontrollálására. A kontrollálás célja nem a nézeteinkkel szembenálló vélemények elhallgattatása, hanem a kulturált vita fenntartásának biztosítása, éppen a velünk nem egyetértők védelme érdekében.

FOGALMI MEGHATÁROZÁSOK

 • Szkepticizmus alatt leginkább a tudományos kételkedést, a viták során a bizonyítékok meglétének és az elképzelhető (plauzibilis) elméletek bemutatásának igényét értjük.
 • Nem tekinthető szkeptikusságnak az egyszerű hitetlenkedés.
 • Ugyancsak nem szkepticizmus a meggyőző bizonyítékokkal rendelkező elméletek, tények hasonló erejű bizonyítékok nélküli tagadása.

MODERÁTOROK

A Szkeptikus Társaság FB csoport moderátorai a lentebb részletezett szabályok alapján dolgoznak. Tudni kell, hogy a moderátorok ezt a tevékenységet szabadidejükben végzik, ezért hiányosságok nyilvánvalóan előfordulhatnak. Szívesen vesszük az építő jellegű jelzéseket, a nem ideillő tartalmakra való figyelemfelhívást. Ezt kérjük pontos hivatkozással alátámasztani. A bejegyzések és hozzászólások belinkelésére vonatkozó útmutatónk a TIPPEK, TRÜKKÖK bekezdés alatt olvasható.

A jelenleg aktív moderátorok:

A moderátori hozzászólások a (MODERÁTOR) jelzéssel kezdődnek. E jelzés nélkül a bejegyzés az adott személy nem moderátori funkcióban megfogalmazott véleményét tükrözi.

A moderált (törölt) tartalom alapadatait bárki megtekintheti az alábbi weboldalon: http://tinyurl.com/fb-szkep-mod

A FELVÉTEL SZABÁLYAI

 • Csak személyes jelentkezést fogadunk el. Ajánlást (más személy hozzáadását) nem fogadunk el, az ilyen jelentkeztetést indoklás nélkül töröljük. Kérünk mindenkit, aki ismerősét a csoport tagja között szeretné látni, hogy ajánlja ismerősének a csoportba való személyes jelentkezést.
 • Igyekszünk tartani magunkat ahhoz a Facebook jogi szabályzati elvhez (Jogi és felelőségi nyilatkozat 4.1), miszerint a facebook felhasználó “a Facebookon nem közöl semmilyen valótlan személyi információt...”. Ennek megfelelően a nyilvánvalóan nem saját néven jelentkezőktől indoklás nélkül megtagadhatjuk a felvételt. Kérdéses esetben FB levélben információt kérhetünk e jelentkezőtől. Aki olyan szigorú hozzáférési beállításokat alkalmaz, hogy se személyes oldala nem érhető el, se FB email nem küldhető neki, annak jelentkezését elutasítjuk.
 • Az előbbieknek megfelelően igyekszünk kiszűrni a “robot” felhasználókat.
 • Akinek jelentkezését megkérdezése nélkül és véleménye szerint indokolatlanul utasítottuk el, jelentkezhet az adminisztrátoroknál jelentkezésének felülvizsgálatára.

A TÉMAFELVETÉSEK, HOZZÁSZÓLÁSOK RENDJE

 • Az ajánlott linkekhez, cikkekhez rövid magyarázatot kell írni arról, hogy a hozzászóló miért tartja megtárgyalandónak a témát. Az e nélkül beküldött témafelvetéseket töröljük. Az “Ehhez mit szóltok?”, “Ezt már láttátok?” és hasonló megjegyzések nem elegendőek a téma felvetésének indoklására.
 • A nem magyar nyelvű hírek, cikkek esetében a fentieken túl a téma rövid magyar nyelvű összefoglalóját is meg kell adni. Az e nélkül beküldött témafelvetést töröljük.
 • Lehetőleg az eredeti forrást kell megadni. Ha ez nem magyar nyelvű, akkor a magyar nyelvű forrás mellett fel kell tüntetni az eredeti forrást is. Az eredeti forrás nem az a cikk, amiből a magyar változatot fordították, hanem annak a cikknek a forrása, azaz lehetőleg az eredeti tudományos publikáció, az esemény, műsor saját lapja. Amennyiben a témát megosztó felhasználó ezt nem tudja megadni, a témafelvetésben kérjen ehhez segítséget!
 • A csoport célja a vitatott témák kritikus, korrekt tárgyalása, nem a gúnyolódás, személyeskedés. Törölhetők az olyan témafelvetések, hozzászólások, amelyek nem a tartalom kritikájára, hanem csupán a nevetségessé tételre irányulnak.
 • A csoportnak nem témája a puszta tudományos ismeretterjesztés, akármilyen fontosnak tartjuk is azt. Erre a célra számos jó minőségű FB csoport és oldal szakosodott. Ismeretterjesztő témák akkor elfogadhatók, ha azok egy jellegzetesen szkeptikus témához - tévhithez, hiedelemhez stb. - közvetlenül kapcsolódnak. Ezt a kapcsolatot a témafelvetésben ismertetni kell.
 • A csoportnak nem témája egy hit - vallásos vagy sem - öncélú, illetve nem tudományos alapú kritizálása. De témája bármilyen olyan állítás, amely akár egy ilyen hitrendszer dogmáin alapul és amely tudományosan tárgyalható és amely a tudományos ismeretekkel szembenáll. Ebben az esetben is elsősorban az állításra és nem annak hitbéli motivációjára kell a kritikát fókuszálni. A vallásos hit filozófiai kérdéseivel, a vallás és a társadalom, vallás és politika kapcsolatával számos más FB csoport foglalkozik. Ezeket nem ebben a csoportban kell megtárgyalni.
 • Többszörösen ismételt témafelvetés esetén a hozzászólást törölhetjük. Ilyenkor a moderátor igyekszik értesíteni a hozzászólót arról, hogy hol merült már fel ez a téma, ahol a vita szükség esetén folytatható, felfrissíthető.

AZ ÉRVELÉS SZABÁLYAI

Értelmes vita elképzelhetetlen bizonyos közösen elfogadott szabályok nélkül. A csoportban néhány olyan szabályt határoztunk meg, amelyek bizonyos érvelési hibák taktikaként való alkalmazását tiltják. Ha a vitatkozó annak ellenére, hogy a moderátor felszólította az ilyen érvelés abbahagyására, azt tovább folytatja, akkor kizárható a csoportból.

 • Személyeskedés (ad hominem érvelési taktika). Ezt alkalmazza az a vitázó, aki partnerét, illetve vitatémájának akár nem jelenlevő képviselőjét elsősorban személyében támadja az állítások kritikája helyett. Nem hiba az ellenoldali félről személyes információkat felhozni a vita során, de ennek célja csak az lehet, hogy a témát kontextusba helyezze. Mindez nem nélkülözheti magának a témának a kritikáját.
 • Szalmabáb érvelés, árnyékbokszolás (straw man). Ezt alkalmazza az a vitázó, aki nem vitapartnerének tényleges álláspontját, hanem annak meghamisított, torzított, hibás változatát támadja.

TIPPEK, TRÜKKÖK

A FB nem igazán alkalmas a témák rendszerezett megvitatására. Egy felmerült téma hamar “elsüllyed” az újabb hozzászólások tengerében, akármilyen érdekesen és kimerítően ki lett tárgyalva. Ezért a témák újra és újra előkerülnek, az addigi munka elvész. Az alábbiakban néhány ötletet adunk, hogy témafelvetés előtt hogyan érdemes körülnézni, hogy a téma már előkerült-e a csoportban. Ha igen, akkor érdemes a vitát ahhoz a szálhoz kapcsolódva folytatni.

MÓDOSÍTÁSOK

2014.11.09. 12:00 Kiindulási verzió
2014.11.13. 12:00 Új adminisztrátor hozzáadva: Greguss Pál
Módosítás dátuma: 2015. április 07.  

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!