Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pálcás vízkeresők Kaliforniában

Kaliforniában különlegesen száraz nyárnak néznek elébe. A kilátástalanság, a teheteltenség érzése mindig a kóklerség melegágya. Elő is kerültek a vízkereső pálcás emberek. Marc Mondavi, talán legismertebb a szakmában, akár 500 dollárt is elkér egy sikeres víztalálás után. Megéri? A hidrogeológusok szerint szinte akárhol lefúrva lehet valamennyi vizet találni, a véletlennél jobb eredményt pedig a pálcás ember nem ér el. Vélhetően a hidrogeológus verné a pálcás embert az előrejelzésben.

Ha valaki meg akar győződni arról, hogy egy pálcás vízkutató vajon tényleg megtalálja a vizet, akkor olyan helyen, ahol praktikusan bárhol lehet vizet találni, ha elegendő mélyre fúrunk, célszerű olyan tesztet végrehajtani, ahol azt kérjük a vizesembertől, hogy mutasson olyan helyet, ahol nem fogunk vizet találni! Ezt kis is próbáltuk egy tudományos tesztnek talán nem, de demonstrációnak bizton nevezhető kísérletben, amelyet a díjakat is nyert Kételkedem, tehát vagyok! című film forgatása közben végeztünk el.

&

Sok egyéb teszt is történt az elmúlt évtizedekben. Érdemes megfigyelni, hogy minden tesztelés során a protokollban a tesztelők és a tesztelt alanyok együtt állapodtak meg:

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!