Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Poe törvénye

Április elseje a bolondok, az átverések napja. De mi nem verünk át senkit, mert félünk, hogy komolyan veszik a bolondozásunkat. Erről szól az internetezés tíz legfontosabb törvényeinek, szabályainak egyike, az úgynevezett Poe törvénye. E "törvény" rövid megfogalmazása a következő: "Az író szándékának egészen egyértelmű jelzése nélkül lehetetlen megkülönböztetni az extrém nézetek ismertetését az extrémizmus paródiájától". Másképpen: "A fundamentalista, dogmatikus elméletek, hiedelmek akár legegyértelműbb paródiáját is lesznek, akik komolyan fogják venni".

E szabályt legelőször állítólag egy Jerry Schwarz nevű egyén fogalmazta meg 1983. december 2-án a Usenet fórumon, amikor arról írt, hogy a testbeszéd jeleinek hiánya miatt mindenképpen a megfelelő helyettesítő jeleket, smájlikat és hasonlókat kell használni: "Ha egy szatírikus megjegzést, írást teszel közzé e jelzések nélkül, bármennyire is egyértelműen szatíra ez számodra, ne csodálkozz, ha lesznek, akik komolyan veszik". Jó két évtizeddel később 2005. augusztus 10-én egy teremtéstan-evolúciós vitafórumon fogalmazta meg Nathan Poe a szabályt: "POE TÖRVÉNYE: Egy kacsintó szmájli vagy a humor hasonló egyértelmű jelzése nélkül lehetetlen úgy parodizálni a kreacionizmust, hogy írásodat valaki ne valódi, komoly cikként értelmezze".

Joe törvényéből további szabályok vezethetők le, például ez: "Lehetetlen elkerülni, hogy valaki egy fundamentalista megnyilatkozását véletlenül paródiaként értelmezze". Hasonló következményt vezetett le valaki a Rationalwiki oldalán a fundamentalistán konzervatív Conservapedia (CP) projekt szerkesztési elveivel kapcsolatban: "A CP projekthez kapcsolódó bármilyen új tag, aki nem olyan konzervatív mint ők, a kirúgás veszélyével néz szembe. Másrészről bármely hozzájuk hasonlóan konzervatív új tagot azért fenyegeti a kirúgás veszélye, mert parodizálással vádolhatják meg". Ezt a megállapítást később az Urban Dictionary általánosította mindenféle fundamentalista csoportra.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!