Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Minő malaszt: fogyassz melaszt! (?)

 

Napjainkban a kristálycukor az egyik étkezési közellenséggé vált: annyira mérgezőnek tüntetik fel, hogy vele kapcsolatban a "fehér halál" kifejezés is meghonosodott. E súlyos méreg fogyasztását megelőzendő, rengeteg alternatív édesítőszert reklámoznak, melyek némelyike nemcsak kiváltja a kristálycukrot, hanem egyenesen áldásos hatást gyakorol szervezetünkre. A méz, a juharszirup, a nádcukor, a barna cukor mellé most megjelent a cukorgyártás mellékterméke, a melasz is.

A melasszal kapcsolatban annak magas ásványianyag-, nyomelem- és vitamintartalmát, természetes voltát hangsúlyozzák. Az alábbi írásból kiderül, mi igaz ezzel kapcsolatban, és miért kell óvatosnak lennünk az ilyen állításokat olvasva. Ami a legfontosabb: a túlzott cukorfogyasztás csakugyan az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma - viszont a cukor akkor is cukor marad, ha barna cukor formájában, mézben, vagy akár melaszban visszük be szervezetünkbe.

Tényleg annyira jótékony hatású a melasz?

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!