Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ne higgy a szemnek!

"Nem hihetünk a saját szemünknek. Az érzékszerveink olykor megtévesztenek minket." – így kezdődött a Kozmosz sorozat tegnapi, április 6-ai epizódja. Az állítás nemcsak a természet és a mindenség világára igaz, hanem gyakran emberi alkotásokra is.

Kétségtelen, hogy a szemünket nagyon könnyű becsapni. Rengeteg optikai illúziót ismerünk, melyek egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy az általunk látottak nem feltétlenül egyeznek a valósággal. A jelenség művészeket is megihletett.

Ezen illúziók között kifejezetten érdekes, ha a szemünket egy szem csapja be. A képen látható szem nem valódi: nem egy szemet fényképeztek le, hanem ceruzarajz eredménye. Az alkotás folyamatáról (valamint más szemekről és egy szájról) itt található fényképsorozat.

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!