Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Világvége négy lépésben

Tegnap a Mars és a Nap a Földről nézve pontosan ellentétes irányban helyezkedett el. Ez az oppozíciónak nevezett állás mindig megmozgatja az emberek fantáziáját. Ilyenkor a Mars a sötét éjszakai égen magasan és feltűnően helyezkedik el, és a naív elképzelés szerint megzavarja a Naprendszer általános gravitációs viszonyait. Ez a jelenség, amely egyébként 778 naponként előfordul, most egy érdekes csillagászati eseménysorozat bevezetőjeként tűnik fel. Másfél év alatt négy Holdfogyatkozást figyelhetünk meg, az elsőt egy hét múlva, az utolsót jövő év szeptemberében. Teljes Holdfogyatkozáskor a Föld takarásába kerülő Hold a Föld atmoszféráján áthaladó megszűrt, a holdtányért haloványan megvilágító vörös fényben világít. Ezt a jelenséget vörös Holdnak, angolul bloody Moon-nak, véres Holdnak nevezik.

Az sem gyakori, hogy másfél év alatt négy teljes Holdfogyatkozás legyen, de az még különösebbé teszi, hogy az első fogyatkozás egy héttel a Mars oppozíciója után következzen be, ráadásul éppen akkor, amikor a Föld-Mars távolság az év során éppen a legkisebb. Mindez elég ahoz, hogy ilyen újságcímeket olvashassunk: A Mars oppozíciója vezeti be a négyszeri véres hold (bloody moon) által jelzett közelgő apokalipszist.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!