Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Visszaélés az OÉTI logójával

Sajnos egyre gyakrabban olvasni-hallani, hogy vitamin- és ásványianyag-igényünket csak a különböző étrend-kiegészítők magunkba tömésével elégíthetjük ki. E mesterségesen gerjesztett piacnak köszönhetően nemcsak a gyógyszertárak polcain, hanem már a közértekben is találkozhatunk különféle táplálék-kiegészítőkkel, az internetről nem is beszélve.

Természetesen a forgalmazók is tisztában vannak vele, hogy portékájuk eladhatóságát nagymértékben növelheti némi tudományosnak látszó maszlag, és egy hivatalos szervezet neve - és itt történik az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet nevével való visszaélés.

 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nem ajánl és nem engedélyez semmilyen étrend-kiegészítőt. Az új termék forgalomba kerülésekor csupán azt vizsgálja, tartalmaz-e tiltott összetevőt, illetve megfogalmaznak-e azzal kapcsolatban valótlan állításokat. Sok terjesztő e vizagálat alapján tünteti fel áruján az OÉTI logóját, azt sugallva a fogyasztó felé, hogy a táplálék-kiegészítő forgalmazását egy hivatalos szervezet támogatja.

Az erről szóló híradás itt olvasható; érdemes felkeresni az OÉTI honlapján az étrend-kiegészítőkkel foglalkozó oldalakat, s azon belül különösen ajánlott a cikk által is idézett lap, mely a forgalomba hozataltól eltiltott kiegészítők  listáját tartalmazza.

 

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!