Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tamiflu botrány

Több ország igen jelentős és drága készleteket halmozott fel az influenza kezelésére, megelőzésére kifejlesztett Ostelamivir (Tamiflu) nevű antivirális szerből, mielőtt az adott influenza vírustörzs ellen hatékony vakcinát előállították. A készítménnyel kapcsolatban nagyon sok vita volt. A napokban jelentette be a Cochrane bizottság azt az új elemzést, amely azt mutatja, hogy az influenzaszerű tünetek fenállásának tartamát kevesebb, mint egy nappal rövidíti, és nem csökkenti a komplikációk, kórházi kezelések számát.

A The Guardian újságban megjelent cikkében Ben Goldacre orvos, újságíró, a "Bad Pharma" és a "Bad Science" könyvek szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy a terméket gyártó cég a kérések ellenére visszatartotta a részletes információkat az elvégzett klinikai vizsgálatokról, ezzel nehezítve a helyzet felmérését. A legnagyobb botrány, hogy az információ visszatartásával a cég nem sértett törvényt, arra joga volt.

A hasonló problémák miatt Ben Goldacre és mások elindították az All Trials kampányt. Ennek a mozgalomnak az acélja, hogy a gyógyszergyártó cégeket kötelezzék arra, hogy minden (sikeres vagy sikertelen) klinikai vizsgálatuk minden adatát nyilvánosságra hozzák. A bizonyítékokon alapúló (evidence based) orvoslás egyik fő buktatója jelenleg, hogy a gártóknak, kutatóknak nem tesztő eredménnyel végződő vizsgálatok eredményét nem közlik le. Ezzel viszont a teljes kép kialakításától fosztják meg a tudományos, orvosi világot, a döntéshozókat és a pácienseket.

Források:

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!