Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az Immunizáció Világhete

Ma van az Immunizáció Világhetének első napja. A WHO adatai szerint évente 2 és 3 millió halálesetet előznek meg a vakcinák, megvédve a gyermekeket a régiókban már szinte csak hírből ismert gyermekbetegségektől, mint a torokgyík, tetanusz, gyermekbénulás, himlő. Elsősorban a fejletlenebb országokban még mindig 22.6 millió gyermek nem kapja meg a legszükségesebb vakcinákat. A WHO elsősorban ezen régiók fele fordítja figyelmét a "Immunizációval egy egészségesebb jövőért: tudás, ellenőrzés, védelem" ("Immunize for a healthy future: Know, Check, Protect") szlogenű idei kampányával, amelyet különböző nyelveken letölthető és kinyomtatható plakátok is segítenek. A WHO Európai szervezete "Felkészült vagy?" ("Are you up-to-date?") szlogennel folytatja a kampányt, amely itt már két napja megkezdődött.

Annak ellenére, hogy Jakab Zsuzsa, a WHO regionális vezetője még nyilatkozatot is kiadott, a magyar médiában nem igazán hallani a kampányról. Kényes a téma, politikai felhangjai is vannak, de a korrekt tudományos információkat egy ilyen világméretű kampány során itthon is terjeszteni kellene!

A The Washington Postnak a kampány alkalmából készült ábrája a vakcináció eredményeiről és hiányosságairól:

Források:

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!