Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A homeopátia új törvényi szabályozása Belgiumban

A héten életbelépett az új törvényi szabályozás a homeopátiáról Belgiumban. A már múlt év júliusában zöld utat kapott törvényjavaslat szerint mostantól csak orvosok, fogorvosok és szülészek alkalmazhatnak homeopátiás kezelést, de ők is csak a megfelelő ráképzés elvégzése esetén. A hatóságok azt remélik, hogy a homeopátiás praktizálás feltételeinek szigorításával javul a páciensek biztonsága és a kiszolgálás minősége.

Az új belga törvényi szabályozás ebben a tekintetben hasonló a Magyarországon 1997-ben életbeléptetett szabályozáshoz. Nálunk is csak orvosi, fogorvosi végzettséggel szabad homeopátiás orvosi tevékenységet végezni (az egyéb eset sarlatánságnak minősül). A kritikusok Magyarországon már régebben, Belgiumban az utóbbi évben azzal érvelnek a szabályzás ellen, hogy mindez törvényi szinten mintegy igazol egy olyan módszert, amelynek hatástalanságát számos friss tanulmány (például ez, ez, ez vagy ez) is kimutatta. Egy korábbi Szkeptikus Konferencián lefolytatott beszélgetés során a magyar egészségügyi hatóság képviselője kifejtette ugyan, hogy a törvény nem jelenti a homeopátia tudományos státuszának elismerését, csupán egy társadalmi, jogi helyzetet igyekezett átláthatóvá tenni, már akkor nyilvánvaló volt, hogy a homeopaták a törvényt igazolásként fogják fel és kommunikálják.

Forrás:

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!