Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Matekzsenivé válhatsz-e, ha fejbevágnak?

Fejsérülés után matekzseni lett egy férfi, Jason Padgett. A sztori nem új, viszont most jelenik meg egy könyve és jól jön egy kis reklám. Vajon mit/kit értenek ma az emberek "zseninek"? Az a gyanúnk, hogy megint egy kifejezés devalválásáról van szó. Nem igazán tűnik úgy, hogy az illető tényleg komoly matematikai képességekkel rendelkezne, legalábbis nincs ennek igazán nyoma az interneten. Az eset persze ettől még érdekes, de a gyanúnk az, a matekzseni kifejezést sikerült egy kicsit értéktelenebbé tenni. Szerintünk matekzseni mondjuk Srínivásza Rámánudzsan volt.

Az esetről két éve már számos média beszámolt és most, a könyv megjelenése kapcsán természetesen újabb híradások öntötték el az Internetet. Azonban kicsit kritikusabb elemzések rámutatnak, hogy a fiatalember úk képességének, érdeklődésének csak viszonylag lazán van kapcsolata a matematikával. Mindenesetre a történet is arra világít rá, hogy az agyunk mennyire felelős képességeink, érdeklődésünk, jellemünk alakításában és ezzel is az "agy teremti meg a tudatot" elméletet támasztja alá.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!