Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Még mindig nincs meg a rák ellenszere

 

Az interneten böngészve sok "hasznos" tanácsot kaphatunk arról, hogy milyen étrendet kell követnünk a rák megelőzésére. E cikkek színvonaltalanságáról bárki meggyőződhet, elég csak ide, ide és ide kattintani. Mindenféle hivatkozás nélkül tulajdonítanak megelőző hatásokat egyes növényeknek, hivatkoznak szervezetekre, és néhol persze a gyógyszerlobbi ellenérdekeltsége is szóba kerül.

Mintegy egy hónappal ezelőtt a The New York Times oldalán jelent meg az American Associaton for Cancer Research éves találkozójáról szóló tudósítás, melyben beszámoltak arról, hogy több előadás és poszter is foglalkozott az élelmiszerek ilyetén hatásával.

A kutatások - a szkeptikusok számára nem meglepő módon - sajnos azt igazolták, hogy a bizonyos gyümölcsök és zöldségek kedvező hatásáról szóló népszerű állítások nem igazak. Szintén alaptalannak bizonyultak a zsíros rákkeltő hatásáról szóló híresztelések (ettől még senkinek sem ajánljuk ezek fogyasztását).

Kicsit megkésve ugyan, de tegnap óta olvasható az eredeti cikk magyar változata is.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!