Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A CIA és a vakcinációs összeesküvés-elméletek

Amikor kritizáljuk az összeesküvés-elméleteket, akkor mindig megemlítjük, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden összeesküvés-elmélet hamis. Azt sem állítjuk, hogy a legtöbb konspirációs teória középpontjában álló állami, katonai szervezetek maszületett bárányok lennének, és hogy átláthatóságuk segítené a szkeptikus, kritikus világszemlélet elterjedését.

A CIA nemrég előkerült levele - amelyben azt bizonygatják, hogy (többé már) nem használnak vakcinációs programokat titkos terveik leplezésére - fontos dokumentum, reménytkeltő, de igen megkésett, és sokakban bizonyára felveti a kérdést, hogy nem csak újabb fedősztoriról van-e szó.

Majdnem pontosan három évvel ezelőtt az USA speciális alakulata megtámadta Osama Bin Laden pakisztáni búvóhelyét és megölte az Al-Káida vezetőt. A sztori egyik legijesztőbb eleme az, hogy ezt megelőzően a hírszerzés - természetesen fedve - pakisztáni gyermekeknek szánt Hepatitis B oltási kampányt szervezett a környékre, hogy DNS bizonyítékokat szerezzen Bin Laden jelenlétére. A beszerzett DNS mintákat hiteles Bin Laden DNS mintákkal összevetve próbáltak igazolást szerezni arra, hogy a környéken az egykori vezető gyerekei, rokonai élnek.

Azt nem tudjuk, hogy milyen "tudományos" eredménnyel járt ez az akció, de az biztos, hogy Laden megölése után Pakisztánban hajtóvadászatot tartottak egészségügyi önkéntesek, dolgozók ellen és természetesen az oltásokat, vakcinációs programokat az amerikaiak piszkos ügyeivel mosták össze. Az ártatlan egészségügyi dolgozók halála mellett ez sok pakisztáni és egyéb országokban élő gyerek halálához is vezetett. Az oltási programok megbicsaklása miatt újra elkezdtek terjedni az egyébként megelőzhető gyermekbetegségek. A már egyszer a teljes Földről majdnem teljesen eltüntetett járványos gyermekbénulás is újra egyre több áldozatot szed a régióban és évtizedekbe tellhet, amíg a CIA ilyen akciói által elvesztett bizalom visszaépülhet. Addig a bizalmatlanság gyerekek és egészségügyi dolgozók életét fogja követelni.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!