Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Orvosi információk a Wikipédián

A Wikipédia már nem az a vadnyugati préri, ahol állandó harcok folynak egymás szócikkeinek szétbombázásáért. Egy 2005-ös felmérés szerint a Wikipédia bizonyos részei (és elsősorban az angol változat) nem marad le megbízhatóságban túlzottan a hagyományos enciklopédiáktól. Egy új tanulmány viszont azt mutatja, hogy egészségügyi területen bizony azért nem árt az óvatosság.

A felmérés során két kiválasztott orvos boncolt szét tíz betegségről szóló Wikipédia szócikket (a listát lásd alul). A szócikkeket konkrét egyedi állításokra kellett szétbontaniuk, majd az állításokat összevetni a megbízható szakmai forrásokkal. Az eredmények szerint kilenc cikkben találtak komoly eltéréseket a Wikipédia állításai és a hivatalos szakirodalomban közölt kutatások eredményei között. Mint maguk a kutatók is elismerik, a felmérés számos torzítást tartalmazhat, de mindenképpen jelzésértékű.

Források:

A felmérésben megvizsgált Wikipédia szócikkek:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!