Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tudományos kamuk gyűjteménye 1.

A tudomány története tele van csalásokkal, átverésekkel, torzításokkal. A kutatók is esendők, és a szakmai hírnévért hajlamosak az eredmények meghamisítására, a kedvezőtlen kísérletek elhallgatására. Emellett közönséges hamisítók is felbukkannak. Egy fontos különbség azonban van a tudomány és az áltudomány között: a tudomány saját maga javítja a hibáit, és maga leplezi le a csalásait.

A nyest.hu portálon most két részletben olvashatjuk a The Week magazin összeállítását, melyben a 10 leghihetetlenebb tudományos csalást gyűjtötték össze.

 

Aki nem bírja kivárni a 2. részt, itt megtalálhatja az eredeti cikket.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!