Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Idegen bankárokat kiszolgáló középkori hazaárulók avagy politikai történelemhamisítás

„… mindannyian egy adott jelen társadalmi-politikai struktúrájában élünk, és általában ez a jelen teszi fel azokat a kérdéseket, amelyekre a történésznek, a maga szakmai eszközeivel, lehetőleg pontos választ kell adnia. A baj nem is abból származik, ha a jelen teszi fel a kérdéseket, hanem abból, ha a válaszokat is az próbálja előre megszabni. Tehát abból, ha a politika üstökön ragadja a történészeket, és emóciókkal vagy hatalmi eszközökkel arra kényszeríti őket, hogy saját céljainak, propagandájának legyenek eszközei. Itt kezdődik a múlttal való önkényeskedés, amely azután, végső fokon, elkerülhetetlenül visszaüt magára a jelenre is.” - írta Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia hajdani elnöke egy könyve bevezetőjében. Ha azt hitte, hogy a rendszerváltással vége lett a történelemmel való visszaélésnek, sajnos tévedett.

A politika ezúttal nem a történészeket, "csupán" a történeti tényeket ragadta üstökön és fordította ki, hogy napjaink aktuálpolitikájának szolgájává tehesse. Történt mindez még 2013 novemberében, II. Lajos és felesége szobrának felavatásakor.

 

Legújabb cikkében a Tényleg! történelmi portál részletesen elemzi a házelnök ott elhangzott beszédében található tévedéseket, csúsztatásokat, belemagyarázásokat. Tanulságos, és egyúttal szomorú...

Az érdeklődők elolvashatják ez eredeti beszédet is.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!