Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye a nyugdíjasokat átverő "ingyenes" vizsgálatokról

Köztudott, hogy a nyugdíjasok, részben romló egészségük, részben gyenge érdekérvényesítő képességük, és sajnos részben hiszékenységük miatt talán a legkedveltebb célcsoportjai a svindli termékeket, csodás gyógyszereket és gyógymódokat kínáló szélhámosoknak.

Korábban a legkedveltebb hitegetés a szórólapokon hirdetett kedvezményes utazás volt, ahol az agymosásnak alávetett gyanútlan vendégek könnyebben írták alá a bóvli megvételéről szóló, gyakran súlyos tíz- vagy akár százezrekről döntő megállapodást. Az utóbbi időben változtak a módszerek: időnként az utcán szólítanak le az ügynökök, de gyakrabban telefonon keresik a megtéveszthető ügyfeleket (valószínűleg többen találkoztunk már ezzel). Az "ingyenes" egészségügyi diagnosztika során persze kiderül, hogy az ügyfél súlyos betegségben szenved, de semmi baj, mert épp rendelkezésre áll a nagyszerű gyógyító eszköz. Igaz kicsit sokba kerül, de van kedvezményes hitel, és az egészségnél semmi sem lehet fontosabb...

Az utóbbi időkben annyira megnőtt az egészségügyi árubemutatókkal kapcsolatos panaszok száma, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság közleményben hívta fel a figyelmet a jelenségre. Az írásból az is kiderül, hogy a vásárlókat a termék átvételének napjától 14 napos, indoklás nélküli elállási jog illeti meg - valamiért erről a csodaszerek árusítói szívesen megfeledkeznek.

 

 

 

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!