Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Újabb per tudományos vita helyett

Beperelték az Science-Based Medicine (SBM) blogot és egyik szerkesztőjét, a neves szkeptikust, praktizáló neurológust Dr. Steven Novellát. Dr. Novella itt ír az esetről: Another Lawsuit To Suppress Legitimate Criticism – This Time SBM. A téma az Etanercept (enbrel) nevű szer egyre szélesebb körű felhasználása, amelyet elsősorban egy Dr. Edward Tobinick nevű orvos támogat.

Függetlenül attól, hogy mi Dr. Tobinick kifogása, illetve hogy igaza van-e, igen tanulságos a jogi módszerük. Megpróbálják reklámként beállítani az SBM cikkeit, nem pedig tudományos blogcikknek. Miért jó ez nekik? Mert egy reklám esetén sokkal könnyebben visszavonathatják az írást, míg egy blogcikket, amelyet a szólás- és véleményszabadság intézménye sokkal inkább véd, csak sokkal komolyabb indokokkal tüntettethetnek el. Ez valószínűleg nem fog nekik sikerülni, de ebből látszik, hogy álságos a dolog, a tudományos vitát akarják jogi eszközökkel elnyomni.

Egyre több ilyen eset van, amikor egyes feltalálók, forgalmazók hitelrontási perrel próbálják elhallgattatni a tudományos bírálókat. Az egyik nagy vihart kavart esetről itt írtunk: Ne perelj, érvelj! – Tudomány a bíróságon.

Források:

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!