Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Végleg megoldódott a mozgó kövek rejtélye

A kaliforniai Halálvölgy (Death Valley) területének egyik legérdekesebb jelensége az ún. mozgó vagy vitorlázó kövek, melyek látszólag minden külső segítség nélkül mozognak, nyomot hagyva a sivatag homokjában, noha mozgás közben még senki sem látta őket - mostanáig.

A jelenség magyarázata már tavaly megszületett, és erről több magyar nyelvű tudósítás is napvilágot látott (pl. itt, itt és itt), és noha a mozgás modellezése hihetőnek tűnt, a kövek elmozdulását továbbra sem sikerült megfigyelni. Ezért hát "természetesen" megmaradtak a természetfelettit, a rejtélyt előnyben részesítő leírások is. A legutóbbi megfigyeléssorozat épp ezért magukra a kövekre koncentrált, és immár felvételekkel is sikerült igazolni, hogy a köveket a víz tetején úszó olvadó jég mozgatja, amelyekbe fagyva a kövek alja nyomot hagy a talajon.

Az eredmény összefoglalása egy, a kövek mozgását is megörökítő filmfelvétellel az alábbi helyen olvasható angol nyelven:

Racetrack Playa mistery in Death Valley solved

Frissítés: a hírről már magyarul is olvashatunk.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!