Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Történelmi tévhitek tömege - egy idegenvezető szájából

Minden utazás új élményeket kínál. Ha pedig valaki kifejezetten azért utazik mondjuk Krakkóba, hogy egy hétvégi túra keretében minél több információt szerezzen erről a városról is, egy jól felkészült idegenvezető megsokszorozhatja ezt az élményt. Egy olyan idegenvezető azonban, aki az út jó részét az alternatívnak nevezett történelmi téveszmék propagálására használja fel, intellektuális rémálommá teheti, a hogy a tényleg történelmi honlap szerzőjével megesett.

Amellett, hogy az idegenvezető igencsak lekezelően nyilatkozott a szlovák kollégájáról, és olyan érdekes kijelentésekre ragadtatta magát, hogy "Tudják Önök, hogy a régészek lopnak?", valóságos tárházát nyújtotta a hazai szubkultúrában elterjed történelmi ostobaságoknak. Nemcsak olyan "információkkal" örvendeztette meg hallgatóságát, hogy Petőfi nem halt meg a segesvári csatában, hogy Nagy Lajos idejében három tenger mosta Magyarország partjait, hogy Zrínyi Miklóst nem egy vadkan, hanem a bécsi udvar orgyilkosa ölte meg, hanem azt is megtudhatták, hogy a román nyelv csak a 19. századtól létezik, és hogy azért nem fogott bele a magyarság eredetének említésébe, mert a finnugor elméletnek már az említésétől is ideges lesz...

A cikkből nem derült ki, hogy milyen iskolában lehet ilyen felkészültséggel idegenvezetői képesítést szerezni. Mindenesetre nem árt észben tartani, hogy az idegenvezetők információi sajnos az adott városról, emlékműről stb. sem mindig helytállóak, de ha a tágabb összefüggésekről kezdenek beszélni, jobb, ha elővesszük szkeptikus énünket.

Idegenfélrevezetés

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!