Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hamis diagnosztikai funkciók miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Impulser-Trade Kft. „f.a.” (Impulser) megtévesztő reklámokat tett közzé a FLIR A310 hőkamera termékével kapcsolatban. A jogsértések miatt 100.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A cég 2013 második felében széleskörű népszerűsítő kampányt folytatott fent nevezett terméke megismertetése érdekében, s ennek során olyan állításokat tett, hogy a hőkamera alkalmas többek között szív- és érrendszeri, vakamint daganatos betegségek korai felismerésére.

A GVH döntése szerint a FLIR A310 termék nem orvostechnikai eszköz, így annak nem tulajdonítható diagnosztikai funkció. A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte a megcélzott fogyasztói kör fokozott kiszolgáltatottságát, valamint a kommunikáció kiterjedtségét.

A teljes közlemény a versenyhivatal honlapján érhető el.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!