Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ismét Darwin és pintyei

Köztudott, hogy Darwin evolúció-elmélete milyen sokat köszönhet a Galápagos-szigeteken élő pintyek tanulmányozásának. Az már kevésbé ismert, hogy e madarak 15 fajának vizsgálata napjainkban is zajlik, és egy negyvenéves munka eredményeként - melynek során minden egyes madárfaj esetében több szigetről is befogtak példányokat - kiderült, hogy a fajok közötti génáramlásnak, meghatározó szerep jutott a Darwin-pintyek evolúciójában, valamint az is kiderült, hogy kis mutációk is okozhatnak nagy megjelenésbeli különbségeket.

Az eredeti, Nature-beli cikk összefoglalója itt, az erről tudósító hangzatos című magyar tudósítás itt található.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!