Szkeptikus kirajzás

Idén május 23-án, szerdán tartják a már negyedik éve megrendezésre kerülő Szkeptikus Kirajzást Csongrádon, a város három középiskolájában. A helyi kezdeményezésen alapuló rendezvényen az ország aktív szkeptikusai - tanárok, bûvészek, egyetemisták, kutatók tartanak egy-egy rendhagyó órát.

Programok:


Härtlein Károly:
Természettudományos tantárgyak - miért tanuljam?

A közoktatásban egyre kevesebb természettudományos tanóra van. Ez azt jelenti, hogy ne is vegyük komolyan ezeket a tantárgyakat? Mi a haszna az iskolán kívül a természettudományos ismereteknek? Ezekre a kérdésekre próbálom megadni a választ.

Pintér András:
Tudomány és áltudomány a mindennapokban - elhiggyem, vagy ne higgyem?

A média és a tudomány kapcsolata elég gyenge lábakon áll. Nehéz eldönteni, mi a valós és mi nem mindabból, ami felénk árad. Hogyan is döntsük el, mivel akarnak átverni minket, hogyan ne váljunk áldozattá a "ki tud több embert elvakítani?" című vetélkedőben?

Hraskó Gábor:
Nem mind arany, ami fénylik!

A körülöttünk levő világ megismerésére az elmúlt kétszáz év tapasztalatai alapján a kíváncsiság, kételkedés (szkepticizmus) és kísérletezés hármasán alapuló tudományos módszertan tűnik a legalkalmasabbnak. Úgy gondolhatjuk, hogy mindez csak a komoly kutatóintézetekben művelhető, pedig dehogy! Próbáljuk ki!

Délután a csongrádi művelődési központban egy rövid felvezető utáni kötetlen beszélgetésre is sor kerül a közönség közreműködésével.