LAPOSFÖLD-DÍJAT ALAPÍT A SZKEPTIKUS TÁRSASÁG

Április 1-je alkalmából, de teljesen komoly kezdeményezésként a Szkeptikus Társaság Egyesület első alkalommal hirdeti meg a Laposföld-díjat. 

A “kitüntetést” azon Magyarországon élő/működő személyek vagy intézmények, szervezetek valamelyikének adományozzuk, akik az elmúlt egy évben széles nagyközönség előtt az alább felsorolt tevékenységek közül legalább egyben “elévülhetetlen érdemeket szereztek”. Vagyis keressük azt, akinek a munkásságát a nagyközönség és a Szkeptikus Társaság is a legkárosabbnak ítéli össztársadalmi szempontból, különös tekintettel a tudományba vetett bizalom megrendítésére. 

  • Áltudományos nézetek terjesztése
  • Tudományellenes és/vagy tudománytagadó megszólalások
  • Szélhámosság
  • Közönséget megtévesztő állítások, álhírek terjesztése
  • Összeesküvés-elméletek alkotása és/vagy terjesztése
  • Fogyasztók megtévesztése
  • Svindli termékek gyártása és/vagy forgalmazása
  • Fent meg nem jelölt, de hasonló jellegű tevékenység

A díjazott kiválasztásánál fontos szempont, hogy a jelölt országosan ismert legyen, hiszen senkinek sem szeretnénk lendíteni az ismertségén, aki a fent felsorolt tevékenységek bármelyikében “jeleskedik”.

A kiválasztási folyamat első részeként a Szkeptikus Társaság vitacsoportban gyűjtjük a jelöléseket és a jelöltekre leadott szavazatokat. https://www.facebook.com/groups/szkeptikus.tarsasag/permalink/10158401375918192

A csoportba bárki jelentkezhet. Amennyiben csak a szavazás miatt teszi, ennek a ténynek a megjelölésével is felvételt nyer a csoport tagjai közé.

A csoportban kiemelt posztként április 1-től április 14-én éjfélig lesz megtalálható a szavazás. Ezt követően közzétesszük az 5 legtöbb szavazatot kapott jelölt (“A döntősök”) névsorát, akik megfelelnek a kiírás valamennyi kritériumának. A Föld Napja után egy nappal, április 23-án pedig egy kisebb ceremónia keretében kihirdetjük, hogy közülük a Szkeptikus Társaság végül kinek ítéli a díjat.

Ezúton mindenkit sok szeretettel meghívunk a Szkeptikus Társaság vitacsoportba, hogy részt vegyen az első Laposföld-díj várományosának kiválasztási folyamatában!

Lássuk, ki a legérdemesebb a Laposföld-díjra kerek e világon!

Tisztelettel:

 

A Szkeptikus Társaság elnöksége