Evolúció: hol tart a tudásunk?

2009. december 15. kedd, 18:00
Meszéna Géza biofizikus előadása

Az evolúcióval kapcsolatos tudományos alapélményt mindmáig semmi sem fejezi ki jobban, mint Theodosius Dobzhansky, a modern evolúciós elmélet egyik atyja, egy népszerűsítő cikkének címe: "A biológiában semminek sincs értelme csak az evolúció fényében".

Ez a gondolat köti össze az evolúció különböző bizonyítékait. Külön-külön bármire rá lehet mondani, hogy egy tervező értelem önkényes döntése nyomán van úgy - csak akkor túl sok olyan tényt kell tökéletesen esetlegesnek minősíteni, amelyek egyébként egységes képpé állnak össze az evolúció gondolata mentén. A molekuláris genetika napjainkban zajló tudásrobbanása elképesztő mennyiségű új tényt tár elénk. Ha az evolúció gondolata nem lenne érvényes, akkor ez mára már drámai módon kiderülhetett volna.

Van egy részletesen ismert történetünk, amelyet többek között a geológia egész tudománya, a biológiai rendszertan egésze, és újabban a génszekvenciák összehasonlítása támaszt alá. És vannak, akik azt hirdetik, hogy ez a történet nincs is. Az előadás példák segítségével igyekszik majd felvillantani az alapélményt, bemutatni tudásunk határait és reagálni az evolúcióellenes mozgalom érvelésére.