Diagnosztika, kezelés - igazából nem, de hátha beveszed!

Az áltudomány mintapéldái az úgynevezett biorezonanciás "állapotfelmérő" (diagonosztikai) és terápiás eszközök. Totál értelmetlenségek fizikai szinten is, klinikai eredményességükről meg nincs semmi igazolás, de megtaláljuk ezeket orvosi végzettségű homeopatáink és akupunktőreink rendelőiben. Csillognak, villognak, kijelzőik vannak, mindenfélét mérnek, kisugároznak - csak éppen azt nem csinálják, amiért alkalmazzák őket.

Nem véletlen, hogy a Inergetix-CoRe rendszer ismertetője weboldalainak alján diszkréten, kis betűkkel két mondat húzódik meg:

"Az Inergetix-CoRe rendszer nem orvosi készülék, így egészségügyi hatás sem várható el tőle. Önmagában nem alkalmazható betegségek diagnosztizálására, gyógyítására."

No és mit gondolnak, a tudományosan hangzó, kinéző weboldaslakat olvasva az érdeklődők, potenciális vásárlók hogyan értelmezik a dolgokat? Diplomás alternatív orvosaink mire használják az ilyen eszközöket? Eltalálták: diagnosztikára és kezelésre. Temérdek "klinika", "egészségközpont" weboldalát példaként lehetne felhozni, de maradjunk most a Paramedicina Egészségmagazinnál, ahol allergiák, gombás betegségek, migrén, szexuális zavarok, nőgyógyászati és potenciaproblémák, mozgásszervi panaszok, depresszió és egyebek kezeléséhez ajánlja a készüléket a természetgyógyász egész oldalas cikkében.

"Szervezetünk energiaáramlása már jóval a panaszok jelentkezése előtt megváltozik. Egyes biofizikai eljárásokkal ezek az apró változások már akkor kimutathatók, amikor a hagyományos klinikai gyógyászat még semmiféle eltérést nem tapasztal..."

Nincs itt valami ellentmondás a törvényi szabályozás és a felhasználás, reklámozás között? Vagy tényleg diagnosztikai és (csoda)terápiás eszközként regisztrálták az ilyen készülékeket a hatóságok? Akkor viszont miért a két kisbetűs mondat a weboldalak alján?

A forgalmazók és felhasználók figyelmébe ajánlom a Gazdasági Versenyhivatal egyik két évvel ezelőtti határozatát:

"A Versenytanács megállapítja, a Hippocampus-BRT Kft., az Eni-Med Kft. és az Europa Utazásinformációs Központ Szolgáltató Bt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak, amikor a 2006., a 2007. és a 2008. években a Mobil Cell-Com, a Lenyo és a BioXline Fractal készülékeknek betegséget diagnosztizáló és kezelő, betegség tüneteinek enyhítésére szolgáló hatást tulajdonítottak."

Ja, hogy ezeket a termékeket továbbra is hirdetik?

"Az olyan kró­nikus beteg­ségek­ben szenve­dõk, mint pl. a cukor­beteg­ség, szkle­rózis mul­tip­lex, pszori­ázis, stb. akár egész éle­tük­ben haszno­sít­hat­ják nemcsak a saját ma­guk, hanem a csa­lád­tagja­ik számá­ra is. Az aller­giá­sok a készü­lék segít­ségé­vel fel­készül­het­nek az aller­gia­men­tes idõszak­ban az immun­rendsze­rük erõ­síté­sével az aller­giasze­zonra, így telje­sen panasz­mente­sen átvészelhe­tik a nehéz idõszako­kat."

Bocsi, akkor mehet a buli! Ki vesz be?