Békaeső hullott Rákóczifalván?

Békaeső"A szakemberek elmondták, hogy az elmúlt napokban, a megyében számos olyan időjárási helyzet alakult ki, amelyek előidézhettek béka-, esetleg sárga esőt. Ezek a jelenségek akkor következnek be, amikor a zivatarfelhők kialakulásánál egy erős feláramlás kezdődik meg, amely képes magával vinni az apróbb élőlényeket, esetleg homokot." - írja az Index. Egy rákóczifalvi hölgy békaesőről számolt be. Bár furcsának tartjuk, de nem lehetetlennek. Általánosan elfogadják az olyan szakértői véleményt, mint a fentebbi.

Pedig valójában nem nagyon van közvetlen bizonyíték arra, hogy békák, halak és hasonló élőlények ténylegesen potyognának az égből. A beszámolókat részletesen elemezve - már amikor erre eddig lehetőség volt - mindig az derült ki, hogy a szamtanúk valójában nem látták a békákat potyogni az égből. Az tűnt fel nekik, hogy nem voltak békák, aztán egyszercsak lettek. És mivel zuhogott az eső, összekapcsoljuk a két dolgot. Pedig nagyon valószínű, hogy ezek az élőlények akkor bújtak elő a rejtekhelyükről az időjárásváltozás hatására akár komoly tömegekben. Ilyesmire mindenesetre elég sok példát fel tudunk hozni.

Azért gondoljunk bele, hogy micsoda komoly felszíni feláramlásra lenne szükség ahhoz, hogy békányi testeket kiragadjon a vízből. A vízből? Ezek szerint komoly víztölcsérnek is ki kellett volna alakulnia, hacsak nem szelektíven szippantotta ki a légáramlat a békákat. Az is furcsa, hogy csupán béka, és valószínűleg egyféle potyogott az égből. Ugyancsak érdekes, hogy ilyen békákat csak a földön szoktak látni, az autók, házak tetején soha - pedig ott is kéne lenniük, ha valóban az égből pottyantak volna alá. Viszont nem kellene ilyen helyeken találnunk őket, ha a földi rejtekhelyükről bújtak elő.

A kérdés nem dönthető el egyértelműen. Ha valaki inkább csupán a szemtanúk emlékeire, beszámolóira hagyatkozik, akkor valószínűleg a békaeső hipotézist fogadja el. Aki inkább feltételezi, hogy az ilyen beszámolók általában nem teljesen pontosak, és inkább a fizikai, biológiai ismeretekre hagyatkozik, az a földi "inváziót" tartja valószínűbbnek. Brian Dunning részletes angol nyelvű elemzését a hasonló beszámolókról a Skeptoid blogban olvashatjuk.

Forrás: Index