Egy csúsztató állítás és egy irreleváns cáfolat a H1N1 oltásról

H1N1"A H1N1 vírus elleni vakcinát az Omninvest Kft. egy 1930-as években feltűnt és letűnt vírustörzsből készítette." - állítja állítólag Dr. Lenkei Gábor, aki jelenleg éppen a Jog az Egészséghez Közhasznű Egyesület elnöke.

"A Fluval P vakcina összetétele megfelel az Európai Unió EMEA/CHMP/BWP/340831/2009 számú irányelvében foglaltaknak, és ez ellenőrizhető az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján is." - szögezi le közleményében az Omninvest.

Csak mi érezzük úgy, hogy az Omninvest cáfolatként beállított állítása vajmi kevés kapcsolatban áll az eredeti "váddal"? Az Omninvest annyira óvodásnak tekinti a közvéleményt, hogy nem mer vállalkozni a valóság kicsit árnyaltabb, bonyolultabb tényeit elmagyarázni? Hogy igen, van benne egy rész egy 1934-es vírusból is; ez kell a szaporíthatósághoz, de az immunválasz kiváltásához szükséges részek az új vírusból vannak. Vagy ez már túl bonyolult, túl tudományos lenne a közönségnek?

Az Omninvest érvelése tipikus logikai hibán alapul (ignoratio elenchi = lényegtelen konklúzió) - ha jóhiszeműek vagyunk; szimpla figyelemelterelés (red herring technika). Az már más kérdés, hogy Dr. Lenkei is keményen meghintáztatja a közvéleményt amikor úgy állítja be a dolgot, mintha az Omninvest vakcinájának semmi köze se lenne a mostani H1N1 vírusváltozathoz.

Forrás: MTI