A föld-szerű bolygók már a spájzban vannak

Alig húsz fényévre van az a földszerű bolygó, amit most fedeztek fel a csillagászok egy vörös törpe csillag társaságában. A bolygó alig háromszor nagyobb tömegű (1,2-1,4-szer nagyobb átmérőjű), mint a Föld és abban a zónában kering, amely elvileg lehetővé teszi a folyékony víz jelenlétét. A bolygó közel van a csillaghoz és 37 nap alatt kerüli azt meg (1 év ott 37 nap).

Ilyen távolságban egy vörös törpe esetében a hőmérséklet épp megfelelő, azonban a gravitációs hatás igen nagy árapályerőket kelthet, ezért aztán a bolygó forgása valószínűleg nagyon gyorsan lelassult és úgy állt be, mint a Föld esetén a Hold, azaz mindig ugyanazt a felét mutatja a vörös törpe csillag fele. Ez elég kellemetlen hőmérsékletmegoszlást okozhat a bolygón.

Mindenesetre még néhány évet várni kell ahhoz, hogy a műszerek fejlődjenek annyira, hogy esetleg oxigén, vagy víz jelenlétét lehessen kimutatni a bolygó légkörén áthaladó fény elemzése révén. A technika fejlődése egyre inkább lehetővé teszi, hogy már Föld nagyságú (illetve kicsinységű) bolygókat is ki lehessen mutatni távoli naprendszerekben, ne csak nagy tömegű gázóriásokat. Ezt a bolygót a doppler módszerrel fedezték fel. A bolygó gyenge gravitációs hatására a csillag is kicsit ide-oda mozog és ez a mozgás a csillag fényében periodikus (ez esetben 37 napos) dopplereltolódást okoz. Az onnan érkező fény hullámhossza parányit, de periodikusan változik, csakúgy, mintha ahogy egy mellettünk ide-oda száguldozó szirénázó mentőautó hangjának magassága is a relatív mozgással függ össze.

Forrás: Index Tudomány*

* Az Index vörös óriás anyacsillagról ír, de szerintünk a "red dwarf" az vörös törpét jelent.