Fényterápia fülön keresztül 185 euróért

valkee

A VALKEE nem egyszerű fejhallgató. Hang helyett fényhullámokkal bombázza - az agyunkat. Legalábbis a terv ez. A finn Oulu egyetem kutatói szerint a depresszió kezelésének hatásos módja az agy direkt megvilágítása. Méghozzá nem is a szemen keresztül: "A leghatékonyabb útvonal az agy megvilágítására a füljáraton keresztül vezet, ahol a koponya a legvékonyabb". Nos, az agyban tényleg találhatók fényérzékeny sejtek, és ezek valószínűleg szerepet játszanak a szervezet napi ritmusának kialakításában.

Csakhogy...

  1. ValkeeA füljárat az agy alatt helyezkedik el. Ha - a ledes megvilágítás helyett egy képzeletbeli tűt szúrnánk át a koponyán a két füljárat között, akkor az talán éppen súrolná az agyalapot, de a nagyagyat, vagy más agyterületet jócskán elkerülné. Lásd a jobboldali képet!
  2. Probléma még, hogy - az intuícióval ellentétben - a füljárat végén bonyolult és igen vastag a koponya (nem véletlenül sziklacsont a neve); jóval vastagabb, mint akárhol a hajunk fedte koponyarészen. Az alsó kép (amelyet egy a fül betegségeiről szóló cikkből idézünk ide be) jól mutatja, hogy a füljárat ugyan kissé felfele hatol, de mögötte vastag csontozat foglalja magába a hang-, helyzet- és gyorsulásingerek feldolgozását végző receptorokat.

Az új finn termékről egyébként nem kevés szkepticizmussal beszámoló Pazar cuccok blog megjegyzi: "... a kutatóknak olyan reálisan gondolkozó és földön járó embereket is sikerült meggyőzniük, mint Esther Dyson vagy a volt Nokia főnök Anssi Vanjoki, akik végül pénzt is toltak a projektbe". No persze, ezek az emberek tényleg racionálisan gondolkodnak. Kiszámolták, hogy az irracionálisan gondolkodó tömegek révén reálisan mennyi pénzhez juthatnak, ha ilyesmit piacra dobnak.

Mindenesetre sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon létezik-e az a felmérés, amely igazolja a Valkee kedvező élettani hatásait, vagy ez csupán egy a befektetőket toborzó kampány része. A finn hatóságok vizsgálják az ügyet. A termék weboldala szerint eddig 25 embert "kezeltek", és az eredmény biztató. Ez láthatóan egy nyílt (nem vak), nem kontrollált (nincs kontroll-csoport) tanumány volt (ha volt egyáltalán). Állítólag most folynak a kontrollált vizsgálatok. Nem ártott volna azok eredményeit megvárni!

A fül