Compact diszk és homeopátia

"Az hogy nincsen benne semmi, az az állítás meg azért vicces, mert én azt gondolom, hogy ha mondjuk megnézünk egy CD korongot, akkor azon se látunk semmit. De hogy van-e rajta valami, az csak akkor derül [ki] ha lejátszuk, és csak azon az instrumentumon, amin lejátszható ez." - világított rá Dr. Kürti Katalin, a Homeopata Orvosi Egyesület tiszteletbeli elnöke a szkeptikus logika vélt hibájára egy ma reggeli interjúban a Klub Rádióban.

Ezek szép gondolatok. Azonban ha adnánk néhány tubus felcímkézetlen magas pontenciájú homeopátiás szert a doktornőnek, akkor a világon nem találna olyan "instrumentumot", beleértve az emberi testet vagy egy ezoterikus mágust, aki meg tudná mondani, hogy melyik tubus milyen homeopátiás szert tartalmaz - vagy tartalmaz-e egyáltalán.

Jelenleg a német szkeptikusok 10 000 eurós, az amerikai James Randi Educational Foundation pedig 1 millió dolláros díjat fizetne ki bármelyik homeopatának, aki prezentálni tudna egy ilyen Kürti doktornő által említett instrumentumot, azaz ha bármilyen módszerrel - akár pácienseknek való adagolással - ki tudná mutatni, hogy a fiolában sima cukorgolyócskák vannak-e, vagy valamilyen homeopátiás szer.

Szóval a doktornő blöffölt!