Hamis karkötőkre csapott le a hatóság

Harmincmillió forint értékben foglalt le hamis márkajelzésű karkötőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.  A NAV pénzügyőrei kockázatelemzés módszerével jelöltek ki tételes áruvizsgálatra egy Kínából érkezett küldeményt, amelyben – más termékek mellett – 12 ezer "Power Balance" jelölésű, szilikonkarkötőt találtak - írta a NAV.

Nos, ha egyszer hamisítják a Power Balance karkötőt, akkor az büntetendő - nem kérdés. Nyilván a hamis karkötőt külső jegyek alapján meg lehet különböztetni az eredetitől. Mi viszont azt állítjuk, hogy az egészségre, erőnlétre gyakorolt hatásukban nem különböztethetők meg: úgy tűnik egyik se működik. Miközben a gyártó magyar honlapja szünetelteti működését, a cég ausztrál részlege az év elején beismerte, hogy megtéveszti az ügyfeleket állításaival, a karkötő pozitív hatásával kapcsolatban tudományos bizonyítékok nincsenek:

“We admit that there is no credible scientific evidence that supports our claims. Therefore we engaged in misleading conduct.”

Minket érdekelne, hogy kontrollált körülmények között a magyar cég képviselői meg tudnák-e hatása alapján különböztetni terméküket a hamisítványtól, vagy egy sima gumigyűrűtől.

Ausztrál teszt video a Today Tonight TV műsorban a Power Balance karkötővel:

Az ausztrál szkeptikusok árulják saját mágikus karkötőiket is "Placebo Band" néven - természetesen nem próbálván megtévesztően utánozni a "Power Balance" terméket, de ugyanolyan sikereket képesek felmutatni a hatásosságban. A "Placebo Band" ára mindösszesen 4 ausztrál dollár, azaz körülbelül 880 Ft.

Placebo Band