Szkeptikus Társaság

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jenny McCarthy: I am not anti-vaccine

Érződik a világ fejlett országaiban, hogy amint a régen elfeledett gyermekbetegségek újra felbukkannak – részben* az antivakcinációs mozgalmak hatására csökkent oltási kedv miatt – a tudományellenes mozgalmak támogatottsága csökken. Az "antivax" mozgalom amerikai ikonja Jenny McCarthy – modell, TV műsorvezető, színész – a napokban így nyilatkozott: "Nem vagyok oltásellenes. Ez nem egy most felvett új álláspontom. Évekig ismételten kinyilatkoztam, hogy én valójában oltáshívő vagyok és hibásan kategorizáltak vakcináció-ellenesnek".

McCarty a 2000-es évek közepétől, gyerekének autizmussal való diagnosztizálása óta hirdette, hogy az autizmust a vakcinákban levő méreg okozza. Az áltudomány nem jár egyedül; állítása szerint gyerekét kelációs terápiával kezelte ki a betegségből. A diagnózis előtt pedig azt állította, hogy gyermeke indigó gyerek, azaz speciális pszichikai és spirituális képességekkel bír.

Mostani pálfordulása során azt igyekszik hangsúlyozni, hogy ők mindig is csak a vakcinációs rendszer túlzott kötöttségét kritizálták, és a személyreszabott oltási rend mellett érveltek. Nos, nem nehéz olyan írásokat, beszédeket találni McCarty-tól, amelyek ezt az állítását cáfolják. Ezt a The New York Times egyik szerkesztője felháborodott napi szerkesztői cikkében meg is teszi: Autizmus és az agitátor.

* az új előfordulások másik oka a beteségeknek a jelenlegi oltóanyagokra való rezisztenciájának kialakulása.

Facebook
vitaterep

 

Mi ez a hírfigyelő?

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk.

A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

Kövess a Twitter-en Facebook-oldalunk
Hírlevél

Copyright © 2018 Szkeptikus Társaság. Minden jog fenntartva.
Joomla!